Boya koruması temel olarak aracın renginin deforme olmasını ya da çizik gibi istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını engelleyen ve aracın ilk günkü parlaklığında kalmasını sağlayan işlemlerin tamamını ifade etmek için kullanılır. Boya koruması işlemi için Türkiye’de genellikle kaplama ve sıvı püskürtme yöntemleri tercih edilir. Ayrıca yurt dışında kaplama ve sıvı püskürtme işlemlerinin beraber sunulduğu yöntemler de bulunmaktadır. Ancak ülkemizde kaplama ve püskürtme yöntemleri beraber uygulanmaz.
Boya koruma işlemi, sürücüler ya da ustalar tarafından yapılabilmektedir. Ancak araca kimyasal madde uygulanacağı ya da kaplama yaparken çizik oluşturabilecek aletler kullanılacağı için deneyimli olmayan sürücülerin bu yola başvurmaması önerilir. Sıvı püskürtme yönteminde aracın boya olan kısımlarının tamamına özel tabanca ve farklı püskürtücü cihazlarla kimyasal bir karışım uygulanır. Karışımlar genellikle 1 yıl boyunca boya üzerinde kalır ve dış etkenlere karşı boyayı korur.
Kaplama ise daha farklı bir işlemdir. Aracın boya olan tüm kısımlarına özel şeffaf bir kaplama döşenir. Uzun yıllar aracın üzerinde kalabilen kaplama, renk değişikliğine neden olmadığı için ruhsatta herhangi bir değişikliğe de gerek yoktur.
Boya Korumasının Yararları Nelerdir?
Boya koruma uygulamasının genellikle sadece güneş ya da asit yağmuru gibi nedenlerle yapıldığı düşünülür. Ancak bunun dışında çizik ya da çatlak gibi durumlarda da araç yüzeyinin korunması sağlanır. Tabii ki her iki uygulamanın da tam bir koruma sağlamadığı bilinmelidir. Yüksek şiddetli bir çarpma ya da benzer bir durumda araç üzerinde çizik ya da çatlak gibi aşınma durumları ile karşılaşılabilir.